Yokohama Power Racing Team

in 24 Uren van Zolder

Voor het Yokohama Racing Team betekende de race van half juli het debuut van de nagelnieuwe Ford Mustang V8. Olivier Hermans, Chris Van Woensel en Tom Boonen verschenen aan de start van de race ter voorbereiding van de 24 Hours of Zolder. Het doel was om met de nieuwe bolide zoveel mogelijk data te verzamelen met het oog op de verdere ontwikkeling van de wagen.

“We zijn tijdens dat eerste weekend op problemen gestoten die we niet hadden voorzien, maar langs de andere kant zijn we gespaard gebleven van problemen die we wel verwacht hadden”, lacht Tom Boonen. “Het is vooral de hitte die ons parten heeft gespeeld, dus dat is een punt waarop we gaan werken. Uiteindelijk haalden we de finish niet door een probleem met het differentieel op slechts twintig minuten van het einde. Dat is wel een beetje jammer en op het ogenblik zelf ben je wat ontgoocheld, maar het is ook geen ramp in deze fase van de ontwikkeling.”

“De wedstrijd die we in juli afwerkten is voor ons van kapitaal belang gebleken”, vertelt Olivier Hermans. “We verzamelden veel gegevens en hebben in de afgelopen weken de nodige aanpassingen aan de wagen doorgevoerd. De Ford Mustang blijft echter een redelijk nieuwe strijdros en op pure snelheid kunnen we geen vuist maken tegen de snelste prototypes en Porsches. Bijgevolg hebben we gezamenlijk als doel gesteld om op zondag om 16 uur de finish te halen en onderweg zoveel mogelijk bij te leren. We zijn namelijk nog een redelijk jong team en voor iedereen is dit avontuur een ontzettend leerzame ervaring.”

Ook Tom Boonen deelt die mening. “Ik had vooraf nooit kunnen bedenken wat ik de voorbije weken opgestoken heb. Elke minuut die we in en rond de wagen doorbrengen, leren we nog dingen bij. Vorige week donderdag hebben we een uitgebreide test gedaan op Circuit Zolder en gezien het de ganse dag regende, hebben we ontzettend veel informatie vergaard met het oog op een regenafstelling. Nadien hebben we nog een testsessie afgewerkt op een droge baan waarbij we een aangepaste ophanging en nieuwe software konden testen. Alles verliep vlot en we trekken dus met een pak vertrouwen naar Zolder; ik heb echt goesting in mijn eerste Belcar-wedstrijd over 24 uren!”

Het team van Chris Van Woensel sleutelde de afgelopen weken enorm hard aan de wagen. “In feite is de wagen waarmee we deze week aan de start komen niet meer te vergelijken met de wagen van de vorige race. De ophanging en dempers zijn veranderd, de elektronica is herbekeken en er zijn een resem kleine aanpassingen doorgevoerd. Bij de vorige wedstrijd merkten we dat de temperatuur van verschillende onderdelen hoog opliep, waardoor we op andere plaatsen in de wagen problemen kregen. Dat zijn zaken die je enkel merkt wanneer je test, dus het is goed dat we deze hebben kunnen oplossen en de oplossingen nadien hebben kunnen valideren tijdens een endurance-test.”

Mike Janssen vervolledigt de bezetting voor de 24 Hours of Zolder. De Limburger verdiende in het verleden reeds zijn strepen in tal van nationale en internationale autosportdisciplines. “Een vijftiental jaar geleden heb ik reeds Belcar gereden, maar uit tijdsgebrek besloot ik de autosport even te verlaten. Het bloed kruipt evenwel waar het niet gaan kan en dus begon ik enkele jaren geleden terug met Lotus Cup Europe en de VW Fun Cup. In die laatste categorie behaalde ik met mijn zoon zelfs een derde plaats in de tussenstand van het Europees Kampioenschap en sloten we ook de 25 Hours of Spa op het podium af. Toen Olivier me vroeg om op een wagen als de Mustang de 24 Hours of Zolder te rijden, heb ik geen seconde getwijfeld!”

De eerste vrije training staat donderdagochtend 17 augustus op het programma en tegen de klok van middernacht moet de polesitter gekend zijn. De Eleven Sports 24 Hours of Zolder start zaterdag 19 augustus om 16 uur. Eleven Sports verzorgt een TV-programma met live berichtgeving op zaterdag van 15.15 u tot 22.00 u en zondag 10.00 u tot 17.00 u. Tijdens de nacht is er een livestream op de website Belcarendurance.be.

E_Ada